sunnuntai 28. lokakuuta 2012

ZELEVA SALATA



ZELEVA SALATA, KAALISALAATTI

1/2 keräkaali
1-2 porkkanaa
auringonkukkaöljyä
omena-hunajaviinietikkaa

Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi, täytä kulho jääkylmällä vedellä ja upota kaalisuikaleet veteen (pehmeä kaali muuttuu ihanan rapeaksi). Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Kaada kaalin liotusvesi pois, yhdistä kaalisuikaleet ja porkkanaraaste, pirskottele päälle öljyä ja viinietikkaa. Möyhi salaattia käsin niin että kastike sekoittuu tasaisesti. Tarjoa samantien.



sunnuntai 21. lokakuuta 2012

BANITSA




BANITSA, "FETAPIIRAKKA"

1 paketti (450 g) pakastettua fillotaikinaa (Kanaki)
200 g voita
6 kananmunaa
200 g vuohen- ja/tai lampaanmaidosta valmistettua fetajuustoa (alkuperäinen juusto = SIRENE)
rypsiöljyä pyöreän uunivuoan voiteluun

Sulata fillotaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Sulata voi, murenna juusto ja sekoita 1/3 voisulasta ja kananmunat juuston sekaan.

Voitele uunivuoka öljyllä. Voitele taikina-arkki kerrallaan voisulalla ja pinoa 3 levyä päällekkäin, levitä 1/4 juustotäytteestä päällimmäisen taikina-arkin päälle ja rullaa pötkilöksi. Aloita keskeltä ja kääri rulla spiraaliksi pyöreään uunivuokaan. Jatka samaan tapaan kunnes kaikki täyte ja taikinalevyt on rullalla uunivuoassa. Voitele banitsan pinta voisulalla ja paista 200 asteisessa uunissa kunnes väri muuttuu kauniin ruskeaksi.



sunnuntai 14. lokakuuta 2012

MOUSSAKA



MOUSSAKA, JAUHELIHA-PERUNA-PORKKANAPAISTOS

1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
3 pihvitomaattia
3 isoa perunaa
4 porkkanaa
rypsiöljyä uunivuoan voiteluun ja vihannesten kuullottamiseen
500 g jauhelihaa
2 dl paseerattua tomaattia
merisuolaa
mustapippuria myllystä
ripaus kuivattua kynteliä
ripaus paprikajauhetta
1 ruukkupersiljan silputut lehdet

kastike:
4 dl bulgarian jogurttia
4 rkl vehnäjauhoja
6 kananmunaa


Kuori ja silppua sipuli. Kuori ja murskaa valkosipuli. Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi, kuori ja kuutio perunat ja porkkanat.

Lorauta rypsiöljyä uunivuokaan, levitä öljy talouspaperipalasen avulla niin että vuoka tulee voideltua kauttaaltaan. Kuumenna öljyä pannulla, kuullota perunoita ja porkkanoita, siirrä sivuun ja kuullota sipulisilppukin läpikuultavaksi. Lisää valkosipuli ja jauheliha. Paista miedolla lämmöllä, kunnes liha alkaa olla kypsää, lisää paseerattu tomaatti, laakerinlehti ja mausteet. Anna hautua miedolla lämmöllä vielä viitisen minuuttia. Poista laakerinlehti, lisää jauhelihan sekaan persiljasilppu, tomaatti-, peruna- ja porkkanakuutiot ja sekoita tasaiseksi massaksi.

Kaada vihannes-jauhelihaseos uunivuokaan, taputtele pinta tasaiseksi ja paista 180 asteisessa uunissa, folion alla noin tunti, kunnes perunat ja porkkanat pehmenevät. Sekoita jogurtista, jauhoista ja munista tasainen kastike, levitä jugurttikastike paistoksen päälle ja nosta moussaka 180 asteiseen uuniin vielä 10 minuutiksi, kunnes pinta saa kauniin ruskean sävyn.







sunnuntai 7. lokakuuta 2012

TIKVENIK



TIKVENIK, MAKEA KURPITSAPIIRAKKA

1 paketti (=450 g) pakastettua fillotaikinaa (Kanak)
1 1/2 kg kurpitsaa
2 dl sokeria
1 rkl jauhettua kanelia
4 dl rouhittuja saksanpähkinöitä
150 g voita sulatettuna
rypsiöljyä uunivuoan voiteluun
hienoa sokeria piirakan koristeluun

Sulata fillotaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Höyrytä kurpitsapalat pehmeiksi, soseuta ja mausta kanelilla ja sokerilla. Keitä kurpitsapyreetä miedolla lämmöllä, kunnes neste haihtuu ja sose kiinteytyy. Lisää pähkinät jäähtyneeseen kurpitsasoseeseen.

Voitele pyöreä uunivuoka rypsiöljyllä, sulata voi. Levitä filloarkki leivinalustalle ja voitele voisulalla. Nosta toinen filloarkki päälle, voitele sekin, ja sitten vielä kolmas arkki päälle, voitele voisulalla, levitä pitkälle reunalle kurpitsatäytettä tasaiseksi vanaksi ja kääri filloarkit rullalle.

Kääri taikinapötkilö uunivuoan keskeltä alkavaksi spiraaliksi. Jatka samaan tyyliin kunnes vuoka täyttyy tikvenik-spiraalista. (Piirakka maistuu aivan yhtä herkulliselta vaikka nostaisit taikinapötkilöt suoraan rivistöön uunipellin päälle. Bulgariassa on vain tapana kierittää piirakka spiraalin muotoon...) Voitele piirakan pinta sultetulla voilla ja ripottele koristeeksi hienoa sokeria. Paista 200 asteisessa uunissa kunnes pinta muuttuu kuparin ruskeaksi, noin 40 minuuttia.