sunnuntai 25. marraskuuta 2012

SUPA OT KESTENI


SUPA OT KESTENI, KASTANJAKEITTO

5 dl kastanjoita
2 purjoa
2 lehtisellerin vartta
50 g voita
1 l vettä
1 Fond du Chef kanaliemi tiiviste
mustapippuria myllystä
1/2 dl valkoviiniä
4 rkl smetanaa (tai kermaa)
suolaa

Tee kastanjoiden kuoriin ristiviillot, keitä kastanjoita puoli tuntia ja irrota kuoret. Pilko purjo ja selleri kuutioiksi. Sulata voi kattilassa, kuullota kastanjoita ja vihanneskuutioita viitisen minuuttia. Lisää vesi ja kanaliemitiiviste, mausta pippurilla ja keitä 15 minuttia, kunnes kastanjat pehmenevät. Soseuta keitto sauvasekoittimella, lorauta sekaan viini ja smetana. Anna kiehahtaa ja tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa rapeakuorisen leivän kanssa.











sunnuntai 18. marraskuuta 2012

PÜLNENI CHUSHKI


PÜLNENI CHUSHKI, TÄYTETYT PAPRIKAT

1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1/2 dl auringonkukkaöljyä
200 g jauhelihaa
mustapippuria myllystä
1/2 tl kuivattua kynteliä
1/2 tl paprikajauhetta
100 g fetajuustoa
1 dl keitettyä riisiä
1/2 dl persiljasilppua
4 suippopaprikaa

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuli ja valkosipuli pehmeiksi. Lisää jauheliha ja mausteet. Paista jauheliha täysin kypsäksi, murenna feta jauhelihan sekaan. Nosta pannu hellalta ja lisää riisi ja persilja. Leikkaa paprikoiden kannat irti, poista siemenet varovasti ja täytä paprikat jauhelihaseoksella. Lorauta uunivuoan pohjalle 1 dl vettä ja paista 200 asteisessa uunissa ensin folion alla puoli tuntia ja sitten vielä ilman foliota niin kauan että paprikat ovat pehmeitä ja kuoret tumman täplikkäitä.








sunnuntai 11. marraskuuta 2012

OKTOPOD NA SKARA


OKTOPOD NA SKARA, GRILLATUT MUSTEKALAT

500 g pakastettuja mustekaloja (kokonaisia tai valmiiksi renkaiksi leikattuja)
3 valkosipulin kynttä
2 rkl persiljanlehtisilppua
1 dl auringonkukkaöljyä
2 sitruunaa
ripaus kynteliä
ripaus merisuolaa

Sulata mustekalat pakkauksen ohjeen mukaan. Jos käytät kokonaisia kalamaareja, poista pää ja läpinäkyvä "selkäranka"ja leikkaa vartalo parin sentin levyisiksi renkaiksi. Taputtele talouspaperilla kuivaksi.

Kuori ja murskaa valkosipuli, silppua persilja hienoksi. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota valkosipuli. Kun tunnet valkosipulin tuoksun, purista kattilaan yhden sitruunan mehu. Nosta kattila hellalta ja lisää persilja.

Kypsennä mustekalan palat hiilloksella tai kuumalla parillapannulla kauniin ruskeiksi. Nosta grillatut palat öljykattilaan, pidä kattilaa lämpimän hellan (tai hiilloksen) päällä. Sekoita mustekaloja niin että valkosipuliöljy leviää tasaisesti, tarjoa samantien sitruunalohkojen kanssa.



sunnuntai 4. marraskuuta 2012

BAKLAVA






BAKLAVA, HUNAJAINEN SAKSANPÄHKINÄTORTTU

150 g saksanpähkinöitä
150 g mantelilastuja
100 g voita
450 g (=1 paketti) pakastettua fillotaikinaa (Kanaki)

siirappi:
1/2 sitruunan mehu
2 dl sokeria
1 kanelitanko
2 rkl metsähunajaa
1/2 dl vettä

Murenna saksanpähkinät ja mantelilastut, sulata voi. Sulata fullotaikina pakkauksen ohjeen mukaan ja leikkaa taikinapino uunivuoan kokoiseksi. Voitele vuoan pohja voisulalla, aseta filloarkki pohjalle, voitele se voisulalla, aseta seuraava filloarkki päälle, voitele se ja jatka kunnes olet käyttänyt 10 taikinalevyä. Levitä sitten manteli- ja pähkinämurskat taikinapinon päälle, ja pinoa loputkin fillolevyt päälle, harjaa jokaisen väliin voisulaa.

Leikkaa terävällä veitsellä leivonnaiseen ristikkokuvio pohjia myöten. Voitele koko komeus voisulalla ja paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes pinta muuttuu kuparinruskeaksi.

Mittaa kaikki siirappiaineet kattilaan, anna sokerin sulaa ja keitä seosta miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Jäähdytä. Kaada juuri uunista nostetun baklavan päälle. Anna jäähtyä, tarjoa baklava huoneenlämpöisenä.