sunnuntai 24. helmikuuta 2013

LESHTA CHORBA


LESHTA CHORBA, LINSSIMUHENNOS

1 dl vihreitä linssejä
1 sipuli
2 porkkanaa
1 lehtisellerin varsi
3 valkosipulin kynttä
2 rkl öljyä
2 dl paseerattua tomaattia
1/2 rkl kuivattua kynteliä
1/2 rkl kuivattua oreganoa
merisuolaa
mustapippuria myllystä
chorizo paprikasalamia, esim. Dulana/Lidl (ei välttämätön, mutta sopii hyvin linssien kaveriksi)

Huuhto linssit, ja keitä kevyesti suolatussa vedessä10-15 minuuttia, valuta lävikössä vesi pois. Kuori ja silppua sipuli, porkkana ja valkosipulin kynnet, silppua myös selleri. Kuumenna öljy pannulla, kuullota ensin sipuli, lisää sitten porkkana, selleri, paseerattu tomaatti, valkosipuli, 6 dl kuumaa vettä ja linssit. Mausta suolalla, pippurilla, kyntelillä ja oreganolla, anna keiton porista miedolla lämmöllä vielä 40-60  minuuttia, kunnes porkkanat ja linssit pehmenevät. Jos haluat lisätä keittoon makkaran palasia, tee se tässä vaiheessa.

HUOMAA:
Bulgarialaisia isoja linssejä pitää liottaa yön yli kuivattujen herneiden tapaan, mutta meillä myytäville linsseille riittää huuhtelu.



sunnuntai 17. helmikuuta 2013

SLADKO OT KAISII


 SLADKO OT KAISII, APRIKOOSIHILLO

1 kg aprikooseja
1 dl hienoa sokeria
1 sitruunanmehu
500 g hillosokeria

Huuhtele ja halkaise aprikoosit, poista kivet. Sekoita hieno sokeri aprikoosinpuolikkaiden joukkoon ja anna mehustua yön yli.

Lisää hillosokeri ja keitä aprikooseja miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia. (Jos haluat löysempää hilloa, jätä hillosokeri pois: perinteisessä reseptissä käytetään taloussokeria ja 1 tl sitruunahappoa). Kuori vaahto, purkita hillo, sulje kannet ja säilytä jääkaapissa.







sunnuntai 10. helmikuuta 2013

KIOPOLO


KIOPOLO, MUNAKOISOTAHNA

2 munakoisoa
2 kuoretonta suolaveteen säilöttyä paprikaa (esim. Freshona grilled red peppers/Lidl)
3 valkosipulin kynttä
1/2 dl paseerattua tomaattia
1 ruukkupersilja
2 rkl omenaviinietikkaa
1/4 - 1/2 dl auringonkukkaöljyä
1 rkl merisuolaa
ripaus sokeria

Halkaise munakoisot ja nosta 200 asteiseen uuniin kunnes sisälmys pehmenee. koverra munakoisot kuorosta irti, valuta ja pilko paprikat suupalankokoisiksi paloiksi. Kuori ja murskaa valkosipuli, nypi persiljan lehdet ja silppua hienoksi.

Lado kaikki aineet tehosekoittimen kulhoon ja anna koneen käydä kunnes saat haluamasi paksuisen tahnan. Maista ja mausta merisuolalla ja sokerilla. Tarjoa rapeakuorisen leivän kanssa.


sunnuntai 3. helmikuuta 2013

IMAMBAYALDA


IMAMBAYALDA, TÄYTETYT MUNAKOISOT

2 munakoisoa
1 dl auringonkukka- tai rypsiöljyä
3 tomaattia
5 sipulia
2 porkkanaa
1 lehtisellerin varsi
4 valkosipulin kynttä
1 tl tomaattipyreetä
1 laakerinlehti
1 ruukkupersiljan nypityt lehdet
1 sitruunan mehu
mustapippuria myllystä
merisuolaa
ripaus kuvattua kynteliä

Leikkaa munakoisojen päät pois, halkaise ja koverra sisus kuoresta. Kuumenna 1/2 dl öljyä pannulla ja paista munakoisoja 5 minuuttia, välillä käännellen. Halkaise tomaatit ja raasta sisus. Kuori ja silppua sipuli. Kuori ja raaasta porkkana, raasta myös selleri ja murskaa kuorittu valkosipuli. Kuumenna öljy pannulla, kuullota sipulia hetiki, lisää selleri ja porkkana, tomaatti, valkosipuli, tomaattipyree, laakerinlehti ja persilja. Lorauta sekaan tilkka vettä ja sitruunamehu, mausta suolalla, pippurilla ja kyntelillä, paista miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Täytä munakoisoveneet vihannesseoksella ja nosta 200 asteiseen uuniin puoleksi tunniksi. Tarjoa uunilämpiminä tai huoneenlämpöisinä.

HUOMAA: Tämä kasvisherkku on kulkeutunut aikoinaan turkkilaisten mukana Bulgariaan. Näitä säilöttiin kesällä lasipurkkeihin ja käytettiin sitten talvella salaatin sijasta tai pataruokien täytteinä.