sunnuntai 28. lokakuuta 2012

ZELEVA SALATA



ZELEVA SALATA, KAALISALAATTI

1/2 keräkaali
1-2 porkkanaa
auringonkukkaöljyä
omena-hunajaviinietikkaa

Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi, täytä kulho jääkylmällä vedellä ja upota kaalisuikaleet veteen (pehmeä kaali muuttuu ihanan rapeaksi). Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Kaada kaalin liotusvesi pois, yhdistä kaalisuikaleet ja porkkanaraaste, pirskottele päälle öljyä ja viinietikkaa. Möyhi salaattia käsin niin että kastike sekoittuu tasaisesti. Tarjoa samantien.



sunnuntai 21. lokakuuta 2012

BANITSA




BANITSA, "FETAPIIRAKKA"

1 paketti (450 g) pakastettua fillotaikinaa (Kanaki)
200 g voita
6 kananmunaa
200 g vuohen- ja/tai lampaanmaidosta valmistettua fetajuustoa (alkuperäinen juusto = SIRENE)
rypsiöljyä pyöreän uunivuoan voiteluun

Sulata fillotaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Sulata voi, murenna juusto ja sekoita 1/3 voisulasta ja kananmunat juuston sekaan.

Voitele uunivuoka öljyllä. Voitele taikina-arkki kerrallaan voisulalla ja pinoa 3 levyä päällekkäin, levitä 1/4 juustotäytteestä päällimmäisen taikina-arkin päälle ja rullaa pötkilöksi. Aloita keskeltä ja kääri rulla spiraaliksi pyöreään uunivuokaan. Jatka samaan tapaan kunnes kaikki täyte ja taikinalevyt on rullalla uunivuoassa. Voitele banitsan pinta voisulalla ja paista 200 asteisessa uunissa kunnes väri muuttuu kauniin ruskeaksi.



sunnuntai 14. lokakuuta 2012

MOUSSAKA



MOUSSAKA, JAUHELIHA-PERUNA-PORKKANAPAISTOS

1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
3 pihvitomaattia
3 isoa perunaa
4 porkkanaa
rypsiöljyä uunivuoan voiteluun ja vihannesten kuullottamiseen
500 g jauhelihaa
2 dl paseerattua tomaattia
merisuolaa
mustapippuria myllystä
ripaus kuivattua kynteliä
ripaus paprikajauhetta
1 ruukkupersiljan silputut lehdet

kastike:
4 dl bulgarian jogurttia
4 rkl vehnäjauhoja
6 kananmunaa


Kuori ja silppua sipuli. Kuori ja murskaa valkosipuli. Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi, kuori ja kuutio perunat ja porkkanat.

Lorauta rypsiöljyä uunivuokaan, levitä öljy talouspaperipalasen avulla niin että vuoka tulee voideltua kauttaaltaan. Kuumenna öljyä pannulla, kuullota perunoita ja porkkanoita, siirrä sivuun ja kuullota sipulisilppukin läpikuultavaksi. Lisää valkosipuli ja jauheliha. Paista miedolla lämmöllä, kunnes liha alkaa olla kypsää, lisää paseerattu tomaatti, laakerinlehti ja mausteet. Anna hautua miedolla lämmöllä vielä viitisen minuuttia. Poista laakerinlehti, lisää jauhelihan sekaan persiljasilppu, tomaatti-, peruna- ja porkkanakuutiot ja sekoita tasaiseksi massaksi.

Kaada vihannes-jauhelihaseos uunivuokaan, taputtele pinta tasaiseksi ja paista 180 asteisessa uunissa, folion alla noin tunti, kunnes perunat ja porkkanat pehmenevät. Sekoita jogurtista, jauhoista ja munista tasainen kastike, levitä jugurttikastike paistoksen päälle ja nosta moussaka 180 asteiseen uuniin vielä 10 minuutiksi, kunnes pinta saa kauniin ruskean sävyn.







sunnuntai 7. lokakuuta 2012

TIKVENIK



TIKVENIK, MAKEA KURPITSAPIIRAKKA

1 paketti (=450 g) pakastettua fillotaikinaa (Kanak)
1 1/2 kg kurpitsaa
2 dl sokeria
1 rkl jauhettua kanelia
4 dl rouhittuja saksanpähkinöitä
150 g voita sulatettuna
rypsiöljyä uunivuoan voiteluun
hienoa sokeria piirakan koristeluun

Sulata fillotaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Höyrytä kurpitsapalat pehmeiksi, soseuta ja mausta kanelilla ja sokerilla. Keitä kurpitsapyreetä miedolla lämmöllä, kunnes neste haihtuu ja sose kiinteytyy. Lisää pähkinät jäähtyneeseen kurpitsasoseeseen.

Voitele pyöreä uunivuoka rypsiöljyllä, sulata voi. Levitä filloarkki leivinalustalle ja voitele voisulalla. Nosta toinen filloarkki päälle, voitele sekin, ja sitten vielä kolmas arkki päälle, voitele voisulalla, levitä pitkälle reunalle kurpitsatäytettä tasaiseksi vanaksi ja kääri filloarkit rullalle.

Kääri taikinapötkilö uunivuoan keskeltä alkavaksi spiraaliksi. Jatka samaan tyyliin kunnes vuoka täyttyy tikvenik-spiraalista. (Piirakka maistuu aivan yhtä herkulliselta vaikka nostaisit taikinapötkilöt suoraan rivistöön uunipellin päälle. Bulgariassa on vain tapana kierittää piirakka spiraalin muotoon...) Voitele piirakan pinta sultetulla voilla ja ripottele koristeeksi hienoa sokeria. Paista 200 asteisessa uunissa kunnes pinta muuttuu kuparin ruskeaksi, noin 40 minuuttia.


sunnuntai 30. syyskuuta 2012

BYAL KHLYAB


BYAL KHLYAB-leipä

1 pussi (30g) kuivahiivaa
6 dl vettä ( +42〫)
n. 600 g vehnäjauhoja
300 g durumvehnäjauhoa
1 tl merisuolaa
loraus rypsiöljyä

Sekoita hiiva hieman kättä lämpimämpään veteen, anna muhia 10 minuuttia huoneenlämmössä. Mittaa jauhot ja suola suureen kulhoon (jätä osa vehnäjauhoista sivuun ja lisää hiljalleen niin paljon, ettei taikina ole enää löysää, mutta kuitenkin pehmeää). Alusta taikina sileäksi ja kimmoisaksi, n.15 minuttia.

Voitele toinen kulho öljyllä ja kumoa taikinapallo kulhoon. Kääntele taikinaa niin että öljy tarttuu tasaisesti pintaan. Nosta kulho lämpimään paikkaan ja anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi, n.2 tuntia.

Jauhota leivinalusta ja pyörittele taikinasta kaksi pitkulaista leipää. Nosta leivät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja anna nousta vielä puoli tuntia. Paista leivät 200 asteisessa uunissa n. 40 minuuttia. Peitä uunituoreet leivät keittiöpyyhkeellä ja anna levätä 10 minuuttia ennen herkuttelemista.












sunnuntai 23. syyskuuta 2012

MANASTIRSKA BOB CHORBA


MANASTISKA BOB CHORBA, LUOSTARIN PAPUKEITTO

200 g kuvattuja valkoisia papuja
1 porkkana
1 sipuli
1/2 lehtisellerin varsi
1-2 tomaattia
1 chilipaprika (ei välttämätön)
1/2 tl kuivattua minttua
1/2 ruukkupersiljan silputut lehdet
loraus auringonkukkaöljyä
ripaus paprikajauhetta
ripaus merisuolaa
mustapippuria myllystä

Liota papuja huoneenlämpöisessä vedessä yön yli. Kuori porkkana ja sipuli. Kuutio porkkana, sipuli ja  selleri samankokoisiksi paloiksi.

Kaada papujen liotusvesi pois, nosta pavut, sekä porkkana-, sipuli- ja sellerikuutiot kattilan pohjalle, lisää uutta vettä niin paljon että kattila täyttyy 2/3. Lorauta sekaan öljyä. Sekoita pohjia myöten ja keitä kannen alla, miedolla lämmöllä, kunnes pavut pehmenevät.

Tee chilin päähän viilto, halkaise tomaatti ja raasta sisus, heitä kuoret pois. Lisää keittoon kokonainen chili, raastettu tomaatti ja minttu. Mausta suolalla ja pippurilla, anna keiton porista miedolla lämmöllä vielä 20 minuuttia. Maista, ja lisää tarvittaessa suolaa. Poista chili ja ripottele persiljasilppu keiton päälle juuri ennen tarjoamista. Tarjoa rapeakuorisen leivän kanssa.


sunnuntai 16. syyskuuta 2012

KREM KARAMEL


KREM KARAMEL,  PAAHTOVANUKAS

2 dl sokeria vuoan kuorruttamiseen
5 dl kermamaitoa (tai kevytkermaa)
1 vaniljatanko
4 kananmunaa
1 kananmunankeltuainen
1/2 tl jauhettua kardemommaa (ei välttämätön)
3/4 dl hienoa sokeria

Sulata kuorrutussokeri kattilassa. Kaada kullankeltainen liemi uuninkestävän korkeareunaisen vuoan, tai krcreme karamel- annosvuokien, pohjalle ja kääntele vuokaa niin että sokeri vuoraa reunat ja pohjan.

Kuumenna kermamaito ja halkaistu vaniljatanko melkein kiehuvaksi, nosta kattila hellalta, poista vanilja, lisää sokeri, (kardemomma) ja munat. Vatkaa seos tasaiseksi ja kaada vuokaan. Nosta vuoka suurempaan uunivuokaan ja kaada vuokaan kuumaa vettä pienemmän vuoan puoleenväliin asti. Paista vesihauteessa, 175 asteisessa uunissa, noin 50 minuuttia, kunnes vanukas hyytyy.

Anna krem karamellin jäähtyä ensin huoneenlämmössä, nosta sitten jääkaappiin ainakin tunniksi ennen tarjoamista. Irrota vanukas kuljettamalla teräväkärkistä veistä vuoan reunaa pitkin, aseta tarjoilulautanen tiiviisti uunivuoan päälle ja käännä vanukas nopealla liikkeellä ylösalaisin.