sunnuntai 25. elokuuta 2013

LOKUM


LOKUM, ruusu-pistaasi makeinen

4 dl sokeria
1 ril sitruunamehua
4 1/4 huoneenlämpöistä vettä
1 1/4 dl maissitärkkelystä (Maizena)
1 tl leivinjauhetta (tai jos saat käsiisi, niin mielummin VIINIKIVEÄ)
2 rkl ruusuvettä
1 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä (suuret halkaistuina, pienet kokonaisina)
2 dl tomusokeria
lisäksi tarvitset suorakaiteen muotoisen vuoan sekä talouskelmua ja lämpömittarin

Vuoraa vuoka talouskelmulla. Mittaa sokeri, sitruunamehu ja 1 1/2 dl vettä kattilaan ja keitä siirappia, kunnes sokeri liukenee ja seos kirkastuu. Anna porista liedellä kunnes seos saavuttaa 116℃ (tai 240℉) lämpötilan (tai kun vesilasiin tipautettu pisara kovettuu muovailtavaksi).

Mittaa toiseen kattilaan maissitärkkelys, leivinjauhe ja loput vedestä. Sekoita ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes seos alkaa sakeutua ja on tasaista ja "liimamaista". Yhdistä molempien kattiloiden sisällöt ja sekoita tasaiseksi, liisterimäiseksi massaksi. Keitä noin 1 tunti miedolla lämmöllä, vähän väliä sekoittaen (ettei keitos pala kattilan pohjaan).

Mausta lokum-massa ruusuvedellä ja pistaasipähkinöillä ja lisää elintarvikeväriä pikkuriikkisissä erissä, kunnes saat hennon villiruusun sävyn. Kaada lokum-taikina vuokaan ja anna levätä jääkaapissa yön yli.

Kumoa lokum puhtaalle leivinalustalle ja leikkaa suupalankokoisiksi neliöiksi. Kierittele neliöt tomusokerissa.

➩ LOKUM on alunperin Turkista, mutta on kotiutunut naapurimaihinkin. Makeinen maustetaan yleensä ruusuvedellä, saksanpähkinöillä tai mintulla.

RUUSUVETTÄ voi tehdä itsekin, mutta helpommalla pääset jos ostat mausteen hyvin varustetun ruokamarketin leivontatarvikehyllystä, esim. K-kaupasta Steenbergs organic rose water.

➩Perinteisessä LOKUM-ohjeessa käytetään leivinjauheen sijasta VIINIKIVEÄ, englanniksi cream of tartar. Jos haluat kokeilla, niin sitä saa hyvin varustetuista apteekeista. Leivinjauhe ei ole mitenkään hyvä korvike, mutta leivinjauhe kyllä sisältää vähän viinikiveä...


1 kommentti: