sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

ZELEVI SARMI


ZELEVI SARMI, kaalikääryleet

1 suuri kaali (tai lasipurkkiin, etikkaliemeen säilötyt suuren kaalin lehdet)
1 dl keitettyä riisiä
400 g jauhelihaa
1 sipuli
2 tl rypsiöljyä
1 tl merisuolaa
1 tl jauhettua mustapippuria
ripaus sokeria
1 tl kynteliä
1 tl paprikajauhetta
1/2 dl persiljasilppua
1 dl bulgarian jogurttia
loraus extra virgin oliiviöljyä

TOMAATTIKASTIKE
paseerattua tomaattia
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
ripaus (tummaa) sokeria

Koverra kaalin kanta pois, keitä kaalia isossa kattilassa suolavedessä, kunnes lehdet pehmenevät. Irrota lehdet varovasti ja valuta ylimääräinen vesi pois. Hienonna revenneet ja pienimmät lehdet jauhelihan sekaan.

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan, kuori ja silppua sipuli. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuli, lisää jauheliha ja ruskista kypsäksi. Sekoita riisi jauhelihaan, mausta suolalla, pippurilla, kyntelillä, sokerilla ja paprikajauheella, ripottele päälle persilja ja sekoita joukkoon jogurtti.

Jaa täyte kaalinlehdille ja rullaa ne kääryleiksi. Asettele kääryleet kattilan pohjalle vieriviereen, saumapuoli alaspäin. Pinoa kaikki kääryleet kattilaan ja peitä lopuilla kaalinlehdillä. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja lisää 2 dl vettä. Nosta teelautanen kattilan painoksi ja sulje kansi, kuumenna hitaasti kiehumispisteeseen, alenna lämpöä  ja hauduta miedolla lämmöllä puolisen tuntia.

Tarjoa kaalikääryleet tomaattikastikkeen kanssa, koristele tillin lehdillä.

HUOMAA:
Bulgariassa kaalikäärylisiin käytetään talvikaalia=syyskesällä lasipurkkiin säilöttyjä kaalinlehtiä.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti