sunnuntai 7. lokakuuta 2012

TIKVENIK



TIKVENIK, MAKEA KURPITSAPIIRAKKA

1 paketti (=450 g) pakastettua fillotaikinaa (Kanak)
1 1/2 kg kurpitsaa
2 dl sokeria
1 rkl jauhettua kanelia
4 dl rouhittuja saksanpähkinöitä
150 g voita sulatettuna
rypsiöljyä uunivuoan voiteluun
hienoa sokeria piirakan koristeluun

Sulata fillotaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Höyrytä kurpitsapalat pehmeiksi, soseuta ja mausta kanelilla ja sokerilla. Keitä kurpitsapyreetä miedolla lämmöllä, kunnes neste haihtuu ja sose kiinteytyy. Lisää pähkinät jäähtyneeseen kurpitsasoseeseen.

Voitele pyöreä uunivuoka rypsiöljyllä, sulata voi. Levitä filloarkki leivinalustalle ja voitele voisulalla. Nosta toinen filloarkki päälle, voitele sekin, ja sitten vielä kolmas arkki päälle, voitele voisulalla, levitä pitkälle reunalle kurpitsatäytettä tasaiseksi vanaksi ja kääri filloarkit rullalle.

Kääri taikinapötkilö uunivuoan keskeltä alkavaksi spiraaliksi. Jatka samaan tyyliin kunnes vuoka täyttyy tikvenik-spiraalista. (Piirakka maistuu aivan yhtä herkulliselta vaikka nostaisit taikinapötkilöt suoraan rivistöön uunipellin päälle. Bulgariassa on vain tapana kierittää piirakka spiraalin muotoon...) Voitele piirakan pinta sultetulla voilla ja ripottele koristeeksi hienoa sokeria. Paista 200 asteisessa uunissa kunnes pinta muuttuu kuparin ruskeaksi, noin 40 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti