sunnuntai 26. toukokuuta 2013

PATATNIK


PATATNIK, bulgarialainen röstipiirakka
1 kg perunoita
1 sipuli
1 rkl rypsiöljyä
200 g vuohen fetajuustoa
1 kananmuna
1 dl silputtua minttua
(merisuolaa)
mustapippuria myllystä
2 rkl voita

Kuori ja raasta perunat, kuori ja silppua sipuli. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuli. Raasta tai murenna feta.

Yhdistä kulhossa perunaraaste, muna, minttusilppu, sipli, feta, (suola) ja pippuri. Möyhi pohjia myöten kaikki sekaisin. Sulata voi pannulla ja levitä perunaseos pannulle. Paista miedolla lämmöllä, kunnes pohja on kauniin ruskea. Aseta lautanen pannun päälle ja kumoa patatnik nopealla liikkeellä ylösalaisin, valuta paistos takaisin pannulle ja paista toinenkin puoli ruskeaksi. Tee kääntötemppu niin monta kertaa että peruna kypsyy ja pinta saa tasaisen rukean sävyn.

➪  Patatnik-paistoksen voi myös tehdä uunissa, silloin siitä tulee perunapiirakka. Uuniversioon tarvitaan myös fillotaikinaa ja lisäksi perunaraastetta kannattaa esipaistaa hetki sipulin kanssa pannulla. Voitele 4 fillolevyä voisulalla, pinoa ne päällekkäin uunivuokaan niin että taikina jää retkottamaan reunojen yli. Levitä perunatäyte pohjan päälle, käännä reunat perunamassan päälle, voitele toiset 4 fillolevyä voisulalla ja aseta ne perunaseoksen päälle ja painele reunat paistoksen alle. Voitele pinta sulatetulla voilla ja paista kannen alla 200 asteisessa uunissa 20 minuuttia, ota kansi pois ja paista kunnes pinta on kauniin ruskea. Käännä paistos samaan tapaan kun ylläolevassa ohjeessa ja paista vielä toiseltakin puolelta kauniin ruskeaksi.

➪  Suolaa ei oikeastaan tarvita ollenkaan, koska feta on voimakassuolainen juusto, Bulgariassa käytettäisiin paikallista sirene-juustoa.

➪  Patatnik-piirakkaperinne on kotoisin Rhodope-vuoristosta.

➪  Jos lisäät reseptiin munia, alkaa patatnik muistuttaa espanjalaista tortilla españolea.




sunnuntai 19. toukokuuta 2013

SKUMRIYA V DOMATEN SOS


SKUMRIYA V DOMATEN SOS, MAKRILLIA TOMAATTIKASTIKKEESSA

2 keskikokoista sipulia
2 valkosipulin kynttä
3 rkl rypsiöljyä
2 dl tomaattimurskaa
1/2 dl valkoviiniä
ripaus sokeria
ripaus merisuolaa
ripaus rouhittua mustapippuria
1 dl persiljanlehtisilppua
loraus kermaa
2 perattua makrillia (tai 300 g silakkafileitä tai mitä vaan kohtalaisen pieniä kaloja saat käsiisi)
nokare voita uunivuoan voiteluun

Kuori ja silppua sipulit ja valkosipulit. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuli, lisää tomaattimurska, valkosipuli, viini, sokeri, suola ja pippuri. Anna muhia miedolla lämmöllä 15 minuuttia, (jos kastike kiehuu liikaa kasaan, lisää sekaan tilkka kuumaa vettä). Heitä kastikkeeseen persiljailppu, lorauta sekaan kerma ja sekoita. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Pinoa kalat voideltuun uunivuokaan, kaaada kastike päälle ja paista 200 asteisessa uunissa n. 30-40 minuuttia.

HUOMAA:
➪ Bulgariassa käytetään auringonkypsyttämiä pihvitomaatteja, ne kuoritaan ja malto pilkotaan, mutta meillä tomaattimurska on ympärivuotinen takuuvarma vaihtoehto,  ketsuppikin (Heinz) käy "hätätilassa" makeiden tomaattien korvikkeena. Sitä tarvitaan tosin vain puolet tomaattimurskan määrästä, ja sokerin saa jättää kokonaan pois.
➪  Makrilli kuuluu ahvenkaloihin, joten ahven voisi olla lähin korvike, mutta silakastakin saa hyvän paistoksen.
➪  Tätä tomaatti-viinikastiketta voi käyttää muidenkin kalojen ja jopa katkarapujen kastikkeena.


sunnuntai 12. toukokuuta 2013

GARASH TORTA


GARASH TORTA, bulgarialainen Sacher-kakku

pohja:
4 kananmunaa
2 dl tomusokeria
200 g voita
170 g (1 levy) taloussuklaata tai jotain muuta oikein tummaa suklaata
2 1/2 dl vehnäjauhoja
200 g saksanpähkinöitä
1 tl leivinjauhetta

väliin:
200 g hilloa, esim. aprikoosihilloa (mieluiten kotitekoista)

suklaa ganache-kuorrutus:
100 g tummaa (talous-) suklaata
1/4 dl kevytkermaa

lisäksi tarvitset puolentoista litran vetoisen irtopohjavuoan (halkaisija 18 cm), ylimääräistä rasvaa vuoan voiteluun ja korppujauhoja jauhottamiseen

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa, yhdistä leivinjauhe vehnäjauhoihin. Murenna saksanpähkinät rouheeksi. Sekoita suklaaseos munavaahtoon, lisää pähkinät ja jauhot pienissä erissä.

Voitele ja jauhota irtopohjavuoka, kaada taikina vuokaan ja paista 175℃ asteisessa uunissa noin tunti.

Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan, levitä aprikoosimarmeladia (tai hilloa) väliin ja kokoa kakku. Sulata kuorrutuksen suklaa, lisää kerma ja sekoita tasaiseksi kastikkeeksi. Kaada kakun päälle ja anna jähmettyä ennen tarjoamista. Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä.


sunnuntai 5. toukokuuta 2013

SUPA OT KOPRIVA


SUPA OT KOPRIVA, NOKKOSKEITTO

300 g (tai muovikassillinen) nokkosen lehtiä
50 g voita
4-5 rkl vehnäjauhoja
1 l maitoa
2 tl merisuolaa
ripaus sokeria
ripaus jauhettua valkopippuria

Kiehauta vettä suuressa kattilassa, huuhtele nokkoset ja ryöppää (=kaada kiehuvaan veteen). Valuta nokkoset lävikössä ja silppua leikkuulaudalla. Sulata voi kattilassa, lisää vehnäjauhot ja sekoita, älä anna ruskistua mutta odota rauhassa että jauhot imevät itseensä kaiken rasvan. Kaada maito kattilaan koko ajan sekoittaen. Anna keiton kiehahtaa, lisää nokkoset ja keitä vielä hetki. Maista ja mausta suolalla ja valkopippurilla, tarjoa keitettyjen munanpuolikkaiden tai viiriäisenmunien kanssa.