sunnuntai 26. toukokuuta 2013

PATATNIK


PATATNIK, bulgarialainen röstipiirakka
1 kg perunoita
1 sipuli
1 rkl rypsiöljyä
200 g vuohen fetajuustoa
1 kananmuna
1 dl silputtua minttua
(merisuolaa)
mustapippuria myllystä
2 rkl voita

Kuori ja raasta perunat, kuori ja silppua sipuli. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuli. Raasta tai murenna feta.

Yhdistä kulhossa perunaraaste, muna, minttusilppu, sipli, feta, (suola) ja pippuri. Möyhi pohjia myöten kaikki sekaisin. Sulata voi pannulla ja levitä perunaseos pannulle. Paista miedolla lämmöllä, kunnes pohja on kauniin ruskea. Aseta lautanen pannun päälle ja kumoa patatnik nopealla liikkeellä ylösalaisin, valuta paistos takaisin pannulle ja paista toinenkin puoli ruskeaksi. Tee kääntötemppu niin monta kertaa että peruna kypsyy ja pinta saa tasaisen rukean sävyn.

➪  Patatnik-paistoksen voi myös tehdä uunissa, silloin siitä tulee perunapiirakka. Uuniversioon tarvitaan myös fillotaikinaa ja lisäksi perunaraastetta kannattaa esipaistaa hetki sipulin kanssa pannulla. Voitele 4 fillolevyä voisulalla, pinoa ne päällekkäin uunivuokaan niin että taikina jää retkottamaan reunojen yli. Levitä perunatäyte pohjan päälle, käännä reunat perunamassan päälle, voitele toiset 4 fillolevyä voisulalla ja aseta ne perunaseoksen päälle ja painele reunat paistoksen alle. Voitele pinta sulatetulla voilla ja paista kannen alla 200 asteisessa uunissa 20 minuuttia, ota kansi pois ja paista kunnes pinta on kauniin ruskea. Käännä paistos samaan tapaan kun ylläolevassa ohjeessa ja paista vielä toiseltakin puolelta kauniin ruskeaksi.

➪  Suolaa ei oikeastaan tarvita ollenkaan, koska feta on voimakassuolainen juusto, Bulgariassa käytettäisiin paikallista sirene-juustoa.

➪  Patatnik-piirakkaperinne on kotoisin Rhodope-vuoristosta.

➪  Jos lisäät reseptiin munia, alkaa patatnik muistuttaa espanjalaista tortilla españolea.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti